Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Ápolás

Hogyan moss helyesen fogat?

Fogápolás
Szűrés törlése
2023.03.14 11:29
Hogyan moss helyesen fogat?

A modern orvostudománynak és szájápolási eszközöknek, kozmetikumoknak köszönhetően ma már nagyon jól megelőzhetők a különböző fogászati megbetegedések. Ehhez tartozik hozzá a helyes fogmosás!

Miért fontos a helyes fogmosás?

A megfelelő technika elsajátításával, jó eszközök és kozmetikumok kiválasztásával szinte minimalizálni tudjuk a fogászati beavatkozások szükségességét. Nagyon fontos, hogy már gyermekkortól elkezdjük tanítani a helyes fogmosást és természetes napi rutinná tegyük gyermekeink számára a napi szájápolást. Ha kíváncsi vagy, a tejfogak ápolásáról itt olvashatsz bővebben.

Fogmosás során eltávolítjuk a lepedéket, ami felhalmozódva fogkőképződéshez vezethet, ami a baktériumok melegágya. Ezek felelősek a fogszuvasodásért és a fogágybetegségek kialakulásáért is. A fogkő például nemcsak fogínyvérzést és gyulladást okozhat, hanem kezeletlenül hosszútávon komoly betegségekhez, az íny visszahúzódásához és a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Hányszor mossunk fogat naponta?

Általánosságban igaz, hogy a napi két fogmosás elegendő egy alapvetően egészséges fogakkal rendelkező személynek. Azonban érdemes plusz egy alkalmat bevezetni például nagyobb étkezések után vagy fogorvosunk javaslatára többször ápolni fogainkat.

Nagyon fontos, hogy bár elterjedt, hogy a fogorvosok ajánlása a 2 percig tartó fogmosás, de ha elsajátítottuk a helyes technikát, akkor észre fogjuk venni, hogy a valóságban ez sokkal inkább 4-5 perc is lehet!

Így hát nézzük is az időt és ne is: nézzük, hogy tényleg legalább 2 percig tartson a fogmosás, ne rohanjunk át a fogsorunkon, de ne rakjuk el egyből a fogkefét, ha megvan a 2 perc, de még nem tisztítottuk meg alaposan minden fogat.

Így moss fogat:

Fogmosás hagyományos fogkefével

Ha hagyományos fogkefét használunk, akkor válasszunk inkább puha, sűrű sörtéjű fogkefét. A kefe fejét helyezzük félig az ínyre, félig a fogakra és körkörös mozdulatokkal alaposan tisztítsuk meg a fogainkat, fellazítva a lerakódott lepedéket. Egyszerre maximum 2-3 fogat tisztítsunk, enyhe nyomással.

A fellazított lepedéket végül felfele söprő mozdulatokkal távolítsuk el. A rágófelületet a szokásos módon tisztítsuk.

Fogmosás elektromos fogkefével

Elektromos fogkefével más módon kell fogat mosni, hiszen ilyenkor maga az eszköz végzi el a körkörös-vibrációs mozgást, amit egyébként manuálisan végzünk. Az elektromos fogkefét „hagyni kell dolgozni”, fogról-fogra haladva engedni, hogy a fogkefe alaposan megtisztítsa a fogakat. Minden fog külső és belső oldalára is helyezzük rá a fogkefefejet, félig az ínyre és a fogra, pár másodperc után pedig mozgassuk be a fogközökbe is a sörtéket, amennyire lehetséges. Figyeljünk, hogy ne nyomjuk túl erősen, bár a modern elektromos fogkefék már zöld-piros világítással segítenek eldönteni, hogy elegendő vagy már intenzívebb nyomást alkalmazunk-e.

Bármilyen fogkefét is használunk, alakítsunk ki egy tudatos rutint, hogy melyik foggal vagy fogakkal kezdjük a fogmosást, merre haladunk, milyen sorrendben. Az idővel berögzült sorrend később segíteni fog az alapos tisztításban és nem marad majd ki egy fog sem!

Amiről sokan megfeledkeznek: a fogköztisztítás

A fogköztisztítás azért nagyon fontos, mert a fogaink közötti hézagok különböző méretűek lehetnek, ahova nem mindig jut be a fogkefe sörtéje vagy nem elég alaposan tisztítja meg a fogközt. Két fog találkozásánál meg tud ülni a lepedék és hamar elindulhat a fogkőképződés.

Használjunk fogselymet, esetleg fogköztisztító kefét és ne sajnáljuk az időt az alapos tisztításra!

Utolsó lépés a szájvíz

A szájvíz segíthet megelőzni a kellemetlen szájszagot, friss leheletet biztosít, segít a baktériumok eltávolításában és a lepedékképződés megállításában is. Fontos azonban, hogy minden esetben alkoholmentes szájvizet válasszunk, ami nem irritál és nem okoz égető érzést.

A fogkrém kiválasztása

A fogkrémválasztásnál az elsők között szokott felmerülni a fluorid vagy fluoridmentesség problémája. Erről a témáról itt írtunk bővebben, de itt is érdemes kikérni a fogorvosunk véleményét. A fluorid megerősíti a fogzománcot és segíthet megelőzni a fogszuvasodást, ugyanakkor negatív hatásai is lehetnek (dentális fluorózis vagy fogszuvasodással szembeni ellenálló képesség csökkenése).

Általában valamilyen problémára keresünk megoldást és eszerint választjuk ki a fogkrémünket. Ez lehet frissebb lehelet, fehérebb fogak vagy az íny védelme, fogínygyulladás megelőzése.

Érdemes mindenféleképp olyan fogkrémet választani, ami alapvetően segít megvédi az ínyt és van továbbá valamilyen olyan előnye, ami nekünk kedvez. Ilyen a Himalaya Gum Expert termékcsaládja, melyben találunk fehérítő hatású, frissebb leheletet biztosító vagy teljes körű védelmet nyújtó fogkrémet is természetes fluoriddal vagy fluoridmentesen.

Sokaknak fontos, hogy az élet minden területén natúrkozmetikumot használjanak, így kínálatunkban természetes eredetű összetevőkből készült teljesen natúr Ben&Anna és Weleda fogkrémek is találhatók, de a népszerű Himalaya márka is rendelkezik egy natúr termékkategóriával.

Legnépszerűbb fogkrémeinket pedig itt találod:

 

 

 

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a tejfogaknak nincs szükségük olyan alapos ápolásra, mint a maradandó fogaknak. Ez azonban nem is lehetne nagyobb tévhit!

A megfelelő szájápolási termékek választásával kívülről ápolhatod fogaid és ínyed. Azonban fontos, hogy kiegyensúlyozott étrenddel belülről is támogasd fogsorod egészségét. Olvasd el cikkünket, ahol több olyan ételt mutatunk be, amelyek jót tesznek a fogaknak!

Az egészéges fogaknak három alappillére van: helyes táplálkozás, megfelelő szájhigiénia és a fluoridbevitel. A fluorid megerősíti a fogzománcot és segít megelőzni a fogszuvasodást. A túlzott fluorid azonban káros lehet.