Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Ápolás

Fogkrémek és a fluorid

Fogápolás
Szűrés törlése
2022.05.24 10:07
Fogkrémek és a fluorid

Az egészéges fogaknak három alappillére van: helyes táplálkozás, megfelelő szájhigiénia és a fluoridbevitel. A fluorid megerősíti a fogzománcot és segít megelőzni a fogszuvasodást. A túlzott fluorid azonban káros lehet.

Ha fluoridmentes fogkrémet szeretnél, tekintsd meg termékajánlónkat, ahol több opciót is találsz!

De mit is kell tudni a fluoridról?

A fluorid a nyomelemek közé tartozik. Kis mennyiségben a fluorid pozitív hatással van csontjainkra és fogainkra, de nagy mennyiségben negatív hatásai is lehetnek.

Nemcsak a csontjainkat keményíti meg, hanem a fogzománcunkat is. Ezért a szervezet elegendő fluoriddal való ellátása fontos a fogszuvasodás megelőzése érdekében. Gyermekeknél azonban a túlzott fluoridtartalom dentális fluorózishoz vezethet. Ezt a fogászati rendellenességet a fogak elszíneződése jellemzi, amely a fehér foltoktól a fogzománc barna foltjaiig terjedhet. Ez nem csak kozmetikai problémát jelent; a dentális fluorózis a fogzománc fogszuvasodással szembeni ellenálló képességét is csökkentheti.

A fluoridszükséglet személyenként változik

Minden embernek más a fogszerkezete, és ezért különböző mennyiségű fluoridra van szüksége. A szakértők a megfelelő bevitelt napi 0,05 mg fluorid/testsúlykilogrammban kifejezve tartják megfelelőnek. Ez magában foglalja az ételeket és italokat, de a fogkrémet és a szájvizet is. Ez azt jelenti, hogy a fluoridtartalmú élelmiszerek, mint a hal, a gabonafélék, a tej, a tejtermékek és a diófélék, különösen a diófélék fogyasztása, illetve a főzéshez használt fluorozott só vagy a fluorozott ivóvíz használata már fedezheti az egyénileg szükséges fluoridadagot.

A fogkrémekben lévő fluorid szabályozása

A fogkrémek fluoridtartalmát törvény szabályozza: a felnőtteknek szánt fogkrémek legfeljebb 0,15%-ot tartalmazhatnak. Ezt a mennyiséget a fogorvosok a 6 éves és idősebb gyermekek számára is ajánlják. A gyermek (6 éves és idősebb) és a felnőtt fogkrémek tehát általában csak ízben különböznek egymástól.

Napi 0,1 mg fluorid/testsúlykilogram felett a még ki nem nőtt fogak esetében dentális fluorózis léphet fel. A kisebb gyermekek (6 éves kor alatt) számára készült fogkrémek esetében ezért a maximálisan ajánlott mennyiség alacsonyabb (0,05%).

Orvosi célú fluoridterápia

Mivel a fluorid könnyen túladagolható, ezért nagy odafigyelésre van szükség, ha a gyermekorvos vagy a fogorvos fluorid-kiegészítőket (pl. tablettákat, cseppeket stb.) írt fel. A fluorid beadása egyedi hiánytünetek esetén javasolt. Az orvosnak egyénileg kell meghatározni a kezelés adagját és időtartamát, figyelembe véve a más forrásokból származó fluoridbevitelt.

A fluor és a fluorid közötti különbség

A fluor, a klórhoz hasonlóan, erősen reaktív kémiai elem, és gáz formájában létezik. Nagyon gyorsan egyesül más elemekkel, ezért a természetben nem szabadon, hanem többnyire sóvegyületek, úgynevezett fluoridok formájában fordul elő.

A fluoridokat aszerint nevezik el, hogy a fluor milyen más elemmel egyesült, pl. nátrium-fluorid vagy kálium-fluorid (a klór esetében ez megfelel a nátrium-kloridnak = konyhasónak).

Kalcium-fluorid

Minden só más-más tulajdonságokkal rendelkezik, úgy, mint a vízben való oldhatóság. Például a kalcium-fluorid a természetben előforduló ásvány, amely vízben nem oldódik, míg a nátrium-fluorid vízben oldódik.

A fluoridot tartalmazó fogkrémek vízben oldódó fluorvegyületeket, gyakran nátrium-monofluorfoszfátot, aminfluoridot és szán-fluoridot tartalmaznak. Ezeket szintetikus eljárással állítják elő.

Ha fluoridos fogkrémet szeretnél vagy ajánlott használnod, inkább a Himalaya ajurvédikus fogkrémet ajánljuk természetes fluoriddal.

Kedvenc fluoridmentes fogkrémeink: