Minden 8000 forint fölötti rendelés esetében INGYENES A KISZÁLLÍTÁS.

Baba-mama

A tejfogak ápolása

Babaápolás
Fogápolás
Szűrés törlése
2022.04.25 08:00
A tejfogak ápolása

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a tejfogaknak nincs szükségük olyan alapos ápolásra, mint a maradandó fogaknak. Ez azonban nem is lehetne nagyobb tévhit!

A tejfogaknak jelentős szerepük van a maradandó fogak egészségének megőrzésében is. A szilárd ételekkel való ismerkedésben rendkívül fontos, hiszen gyermekünk tejfogaival fog rágni és harapni. Segítségükkel tanulja meg a beszédhangok helyes képzését, így idő előtti elvesztésük később helytelen hangképzéssel járhat.

A szuvas tejfog ugyanolyan fájdalmas, mintha egy maradandó fog betegedett volna meg, de ha kezeletlen marad, akár a csontfog csírája is sérülhet.

Mindezek mellett még helyfenntartó funkciót is ellátnak: biztosítják, hogy a maradandó fog a megfelelő helyen tudjon előtörni.

Mit tegyünk a tejfogak védelme érdekében?

A gyermekek fogápolását már az első fog előbújásától el kell kezdeni! A fogmosás mellett a kiegyensúlyozott étrend is fontos, minél kevesebb cukros üdítő, tea és édesség fogyasztására törekedjünk. A cumi tartós használata a fogsor deformitásához vezethet, ezért érdemes minél előbb megtanítani gyerekünket a pohár használatára. Ha a cumiról való leszoktatás nehézséget okoz, sokat segíthetünk azzal, ha csak tiszta vizet öntünk bele.

Ami pedig a legfontosabb: rendszeres fogorvosi ellenőrzés már kisgyermek kortól!

Hogy mossuk a baba fogait?

Lehetséges, hogy az első fogacskák már babánk fél éves kora körül előbújnak. Ilyenkor még ne nyúljunk egyből a fogkefe után! Tekerj az ujjad köré egy steril, benedvesített gézlapot és ezzel töröld át a tejfog területét naponta kétszer. Fogkrémre még nincs is szükség!

Ha már több fog előbújt, válts kifejezetten puha, kis fejű fogkefére. Így hozzá fogsz férni a fogközökhöz is.

Három éves koráig mindenképp te mosd gyermeked fogait. Egy éves korától már őt is be tudod vonni a fogmosásba (megfogja a fogkefét, megrágcsálja, szívesen magától a szájába veszi), de általában csak 7-8 éves korban fog tudni önállóan alaposan fogat mosni. Fontos azonban, hogy már a lehető legkorábban elkezdjük hozzászoktatni a fogápoláshoz. Minél előbb válik természetessé gyermekünk számára a fogmosás, szájápolás, annál jobb!

Milyen a jó fogkrém a tejfogak ápolásához?

Fogkrém választásához mindenféleképp kérjük ki a fogorvos tanácsát! Általában fluoridmentes fogkrémet ajánlott használni, így fluoridos fogkrémet kifejezetten a gyermekfogorvos tanácsára válasszunk.

Mivel a kicsik könnyen lenyelhetik a fogkrémet, ezért válasszunk olyat, amely természetes összetevőkkel rendelkezik. Nem kell sok egy fogmosáshoz, bőven elég egy fél vagy negyed borsónyi.

A Weleda zselés fluoridmentes natúr fogkrémgél bio összetevőkkel nyújt természetes védelmet a tejfogaknak. Gyengéden tisztít és hatékonyan véd. Körömvirág-kivonata segít az egészséges fogíny fenntartásában.

A Himalaya Botanique KIDS natúr fogkrém rágógumi ízzel segít megszerettetni a gyermekekkel a fogmosást. Segít megelőzni a fogszuvasodást és nem tartalmaz mesterséges aromát. Kellemes édes ízét természetes eredetű stevia kivonat és xylotol édesítőszerek biztosítják.

Ha fluoridos fogkrémet kell választanunk, akkor a Ben&Anna tégelyes epres gyerekfogkrém fluoriddal terméket ajánljuk. Ez a fogkrém 100% természetes eredetű. Nátrium-fluorid tartalma 500 ppmF. Ez azt jelenti, hogy egymillió molekulában csupán 500 fluoridmolekula található. Mivel a fluoridos fogkrémeket nem szabad lenyelni, ezért 6 éven aluliaknak nem ajánlott!