Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Baba-mama

A tejfogak ápolása

Babaápolás
Fogápolás
Szűrés törlése
2022.04.25 08:00
A tejfogak ápolása

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a tejfogaknak nincs szükségük olyan alapos ápolásra, mint a maradandó fogaknak. Ez azonban nem is lehetne nagyobb tévhit!

A tejfogaknak jelentős szerepük van a maradandó fogak egészségének megőrzésében is. A szilárd ételekkel való ismerkedésben rendkívül fontos, hiszen gyermekünk tejfogaival fog rágni és harapni. Segítségükkel tanulja meg a beszédhangok helyes képzését, így idő előtti elvesztésük később helytelen hangképzéssel járhat.

A szuvas tejfog ugyanolyan fájdalmas, mintha egy maradandó fog betegedett volna meg, de ha kezeletlen marad, akár a csontfog csírája is sérülhet.

Mindezek mellett még helyfenntartó funkciót is ellátnak: biztosítják, hogy a maradandó fog a megfelelő helyen tudjon előtörni.

Mit tegyünk a tejfogak védelme érdekében?

A gyermekek fogápolását már az első fog előbújásától el kell kezdeni! A fogmosás mellett a kiegyensúlyozott étrend is fontos, minél kevesebb cukros üdítő, tea és édesség fogyasztására törekedjünk. A cumi tartós használata a fogsor deformitásához vezethet, ezért érdemes minél előbb megtanítani gyerekünket a pohár használatára. Ha a cumiról való leszoktatás nehézséget okoz, sokat segíthetünk azzal, ha csak tiszta vizet öntünk bele.

Ami pedig a legfontosabb: rendszeres fogorvosi ellenőrzés már kisgyermek kortól!

Hogy mossuk a baba fogait?

Lehetséges, hogy az első fogacskák már babánk fél éves kora körül előbújnak. Ilyenkor még nem szükséges nyúljunk egyből a fogkefe után! Tekerj az ujjad köré egy steril, benedvesített gézlapot és ezzel töröld át a tejfog területét naponta kétszer. Fogkrémre még nem feltétlenül van szükség, de a Weleda zselés fluoridmentes natúr fogkrémgél bio összetevőkkel már ilyenkor is használható. Gyengéden tisztít és hatékonyan véd. Körömvirág-kivonata segít az egészséges fogíny fenntartásában. Mivel csak természetes összetevőt tartalmaz, ezért lenyelés esetén sem okozhat problémát!

Ha már több fog előbújt, válts kifejezetten puha, kis fejű fogkefére. Így hozzá fogsz férni a fogközökhöz is.

Három éves koráig mindenképp te mosd gyermeked fogait. Egy éves korától már őt is be tudod vonni a fogmosásba (megfogja a fogkefét, megrágcsálja, szívesen magától a szájába veszi), de általában csak 7-8 éves korban fog tudni önállóan alaposan fogat mosni. Fontos azonban, hogy már a lehető legkorábban elkezdjük hozzászoktatni a fogápoláshoz. Minél előbb válik természetessé gyermekünk számára a fogmosás, szájápolás, annál jobb!

Milyen a jó fogkrém a tejfogak ápolásához?

Fogkrém választásához mindenféleképp kérjük ki a fogorvos tanácsát! Általában fluoridmentes fogkrémet ajánlott használni, így fluoridos fogkrémet kifejezetten a gyermekfogorvos tanácsára válasszunk.

Mivel a kicsik könnyen lenyelhetik a fogkrémet, ezért válasszunk olyat, amely természetes összetevőkkel rendelkezik. Nem kell sok egy fogmosáshoz, bőven elég egy fél vagy negyed borsónyi.

A Weleda zselés fluoridmentes natúr fogkrémgélen kívül még több terméket is találsz kínálatunkban.

A Himalaya Botanique KIDS natúr fogkrém rágógumi ízzel segít megszerettetni a gyermekekkel a fogmosást. Segít megelőzni a fogszuvasodást és nem tartalmaz mesterséges aromát. Kellemes édes ízét természetes eredetű stevia kivonat és xylotol édesítőszerek biztosítják.

Ha fluoridos fogkrémet kell választanunk, akkor a Ben&Anna tégelyes epres gyerekfogkrém fluoriddal terméket ajánljuk. Ez a fogkrém 100% természetes eredetű. Nátrium-fluorid tartalma 500 ppmF. Ez azt jelenti, hogy egymillió molekulában csupán 500 fluoridmolekula található. Mivel a fluoridos fogkrémeket nem szabad lenyelni, ezért 6 éven aluliaknak nem ajánlott!