Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Fenntarthatóság

Óceánok világnapja

Környezetvédelem
Szűrés törlése
2022.06.08 14:04
Óceánok világnapja

A június 8-i óceánok világnapja egy különleges nap, amikor megemlékezünk óceánjainkról és tisztelgünk előttük. Felhívjuk a figyelmet arra, mennyire fontos az óceánok védelme.

Világszerte emberek milliói dolgoznak egyénileg vagy szervezetekkel, iskolákkal, vállalkozásokkal és közösségeikkel együtt, hogy fellépjenek óceánunk védelme és helyreállítása érdekében.

Az óceánok világnapja revitalizációról és kollektív cselekvésről szól.

Az óceánok bolygónk több, mint 70%-át borítja. Életünk forrása, amely az emberiség és a Föld minden más élőlényének megélhetését biztosítja.

Az óceán termeli a bolygó oxigénjének legalább 50%-át, otthont ad a biodiverzitás nagy részének, és a világ több mint egymilliárd emberének fő fehérjeforrása. Arról nem is beszélve, hogy az óceán kulcsfontosságú a világgazdaságunk számára, mivel 2030-ra becslések szerint 40 millió embernek adnak munkát az óceánalapú iparágak.

Minden előnye ellenére az óceánnak most támogatásra van szüksége. Nemcsak egy nap, hanem az év minden napján.

A nagy halállományok 90%-a kimerült, a korallzátonyok 50%-a pedig elpusztult, így többet veszünk el az óceánból, mint amennyit pótolni tudunk. Nagyjából tízmillió tonna szemét kerül évente az óceánokba, melynek 80 százaléka a szárazföldről mosódik a vizekbe, és ennek mintegy háromnegyede műanyag hulladék. Jelenleg több mint 150 millió tonna műanyag hulladék úszik az óceánjainkban. Az előrejelzések szerint 2050-re több műanyag hulladék lesz, mint hal - olvasható az ENSZ tanulmányában.

A műanyag nagyjából 450 év alatt bomlik le, amelynek következtében az apró mikroműanyag – öt milliméternél kisebb műanyag – bekerül a táplálékláncba. Ez nem csak az ökoszisztémát veszélyezteti, de az emberi egészségre is kifejezetten káros.

Együtt kell dolgoznunk azon, hogy új egyensúlyt teremtsünk az óceánnal, amely többé nem kimeríti bőségét, hanem helyreállítja élénkségét és új életet ad neki.

"Újjáélesztés: közös cselekvés az óceánért" - ez a 2022-es óceánok világnapjának témája, amelyet az ENSZ óceántudományi évtizede és az ENSZ óceánkonferenciájának megünneplése keretez, két évvel azután, hogy a világjárvány miatt elmaradt.

Az óceánok világnapja mindenkit emlékeztet arra, hogy milyen fontos szerepet játszanak a mindennapi életben. A hatalmas kékség bolygónk tüdeje, az élelem és a gyógyszerek fő forrása, valamint a bioszféra kritikus része.

A világnap célja, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot az emberi tevékenységeknek az óceánokra gyakorolt hatásáról, hogy világméretű mozgalmat alakítson ki az óceánokért, valamint mozgósítsa és egyesítse a világ lakosságát a világ óceánjainak fenntartható kezelését célzó projektben.

De mit tehetünk mi, otthonunk kényelméből az óceánok védelméért?

1. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

Rengeteg műanyag szemét végül a tenger és óceán vizeiben végzi. Hiába élünk Európa közepén, a Földre gondolj úgy, mint egy érzékeny ökoszisztémára, ahol minden összefügg és a környezet változásainak következményei vannak. A szelektív hulladékgyűjtéssel biztosíthatod, hogy az általad elhasznált műanyag hulladék újra hasznosításra kerüljön és ne a tengerben és óceánokban végezze.

2. Tanulj és edukálj!

Minél többet tájékozódsz, olvasol és minél inkább érzékeny vagy a környezetvédelmi kérdésekre, annál tudatosabban hozhatod meg döntéseidet a mindennapi életben. Ha tudatosabbak a fogyasztók, a nagyvállalatoknak nehezebb dolguk lesz abban, hogy eltussolják hatalmas méretű ökológiai lábnyomukat például a greenwashing („zöldre mosással”) segítségével. Ne habozz átadni tudásod a környezetednek sem!

3. Figyelj arra, honnan érkezik az élelmiszer

Csak olyan halat vásárolj, amelyet fenntartható módon halászták. Érdemes inkább hazai halakat fogyasztani, és ha igazán fontosnak tartod az óceánok védelmét, akkor tengeri halat csak tengerparti nyaralás alkalmával választani.

4. Kozmetikumok választása

Olyan márkák kozmetikai termékeit válaszd, amelyek nemcsak elvesznek, hanem adnak is a természetnek. A Weleda biodinamikus gazdálkodást folytat gyógynövénykertjeiben, ezzel is védve a környezetet.

A Ben&Anna szintén elkötelezett a környezetvédelem iránt, papírhengeres dezodorai is a fenntarthatóság jegyében készültek el. Amellett, hogy a csomagolás 100% felelős erdőgazdálkodásból származó papírból készült, újrahasznosítható is. A Ben&Anna a One Earth – One Ocean szervezet támogatásával bízik abban, hogy mindenki újragondolja a műanyaghasználat és az abból keletkező hulladék szükségtelenségét.

A One Earth – One Ocean különösen a vízi és vízparti környezetvédelem iránt elkötelezett. Célul tűzte ki azon koncepció kidolgozását és megvalósítását, miszerint a vizeket nem csak a műanyaghulladéktól, hanem az olajtól és más szennyeződésektől is mentesíteni kell világszerte.

A többlépcsős „tengeri szemétgyűjtő” projekt keretében a műanyaghulladékot speciális tartályokba gyűjtik újrahasznosítás céljából vagy visszaalakítják azokat olajjá. 1 tonna műanyag hulladékból kb. 900 liter olaj nyerhető ki.

Továbbá a szervezet részt vesz a tengeri mikroműanyag- és olajszennyezettség mérésében, oktatásában és dokumentálásában helyi és nemzetközi szinten egyaránt. Céljuk, hogy sikeresen megváltoztassák az emberek műanyaghulladékokkal szembeni attitűdjét közép- és hosszú távon.

2018-ban a One Earth – One Ocean szervezet az ENSZ #CleanSeas, azaz tiszta tengerek nevű kampányának hivatalos partnere lett. A 2017 februárban bevezetett kampány arra bíztatja a helyi kormányokat, a nagyközönséget, a civil társadalmat és a privát szektort, hogy felvegyék a harcot a tengerek szennyezése ellen.

Nemcsak állami, vállalati vagy közösségi szinten, hanem egyénileg is sokat tehetünk környezetünkért és az óceánok védelméért! Vásárolj Te is tudatosan és tájékozódj a témában, például a fenntarthatóságról szóló blogcikkeink elolvasásával.

 

 Forrás, Forrás