Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Fenntarthatóság

Ökológiai lábnyom - miért fontos?

Környezetvédelem
Szűrés törlése
2022.04.05 11:36
Ökológiai lábnyom - miért fontos?

Az ökológiai lábnyom lényegében egy gazdasági mutató. Megmutatja az egyén, egy ország vagy egy társadalom környezetre ható igényeit. Kifejezi, hogy mennyire használjuk fel, avagy mennyire használjuk túl a Föld erőforrásait.

Az ökológiai lábnyomnak több összetevője és komoly számítási rendszere van. A karbonlábnyom kifejezi, mennyivel járulunk hozzá a globális felmelegedéshez. A halászati lábnyom rámutat, hogy a túlhalászat milyen mértékben veszélyezteti a tengerek és óceánok élővilágát. A termőföld lábnyom kiszámításából tudjuk meg, mennyi területre van szükség az élelmiszerek (és az állati takarmányok) alapanyagainak termesztéséhez. Legelő lábnyom alatt a terület nagyságát értjük, mely a hús-és tejtermékért (továbbá a tojás és gyapjú előállításához tartott) tartott állatok ellátásához szükséges. Ezen felül az ökológiai lábnyom áll még erdő lábnyomból, a beépített területek lábnyomából és a vízlábnyomból is.

A vízlábnyomról azért fontos külön is beszélni, mert kevesen tudnak arról, hogy a legnépszerűbb fogyasztási cikkeink milyen súlyos vízfogyasztással járnak. Az avokádó és kávéültetvények rendkívül sok locsolást igényelnek. A húsáért tartott marhák itatása pedig szintén rendkívül sok víz felhasználásával jár.

Magyarországon az egyéni ökológiai lábnyom 3,7 globális hektár körüli értékre tehető. Mely messze több, mint biokapacitása.

 

Mit tehetünk, ha csökkenteni szeretnénk lábnyomunkat?

  1. Válaszd a biciklit vagy a tömegközelekedést!

Bár tény, hogy az autózás az egyik legkényelmesebb közlekedési eszköz, a kerékpár vagy közösségi közlekedés választásával nemcsak a környezetnek kedvezel, de pénzt is spórolhatsz.

Ha nem is minden nap teheted meg, legalább heti 1-2 nap érdemes más alternatívát választanod.

  1. Tarts rendszeresen vegán napot!

Az üvegházhatás egyik legnagyobb felelőse a szarvasmarha ipar. Már csak heti 3 húsmentes nappal évi 600 kg káros gáz kerül a levegőbe. Ma már nem kell lemondanod a finom ételekről csak azért, mert elkészítéséhez nem került hús felhasználásra. Ínycsiklandozó vegán recepteket találhatsz pár kattintással, melyek táplálóak, laktatóak és fenntarthatóak.

  1. Felejtsd el az egyszer használatos háztartási cikkeket!

Nejlonzacskó? Nem! Műanyag csomagolás? Nem! Eldobható vattakorong? Nem!

Az általunk használt műanyagok lebomlási ideje akár 1000 év is lehet! Megdöbbentő szám, igaz? Ráadásul ahhoz, hogy a nejlonzacskókat kiiktasd az életedből igazán nem kell sokat tenned. Szerezz be praktikus zöldség hálót. Válassz újrahasznosított műanyagból vagy vászonból készült bevásárló táskát, melyet mindig tartasz magadnál. Adj esélyt a csomagolás mentes élelmiszer boltoknak. Eldobható vattakorong helyett érdemes pamutból készült mosható arctisztító korongot kipróbálni. Válassz papír vagy üvegcsomagolású kozmetikumokat.

  1. Inspirálj másokat!

Oszd meg saját ismerőseiddel, családoddal, rokonaiddal, miért fontos a környezetvédelem és a fenntarthatóság. Bátran állj ki véleményed mellett és ösztönözz másokat is arra, hogy kövessék a példádat!

  1. Válassz bizonyítottan fenntartható termékeket!

Figyelj a termékeken található logókra. Érdemes utána nézni annak is, hogy milyen feltételekkel kapják meg termékek a bizonyos minősítéseket. Ma már ezek a tanúsítványok egyben marketing eszközök is. Sok termék csomagolásán például saját „bio” logó van, melyet nem ellenőrzött egy független szervezet.

A környezetvédelem egy nagyon fontos téma, de már a mindennapok során is sokat tehetsz azért, hogy csökkentsd ökológiai lábnyomod.

 

 

 

Forrás 1, Forrás 2, Forrás 3, Forrás 4