Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Fenntarthatóság

Műanyagmentes július - 2022

Környezetvédelem
Szűrés törlése
2022.07.12 08:03
Műanyagmentes július - 2022

A „No Plastic July”, azaz Műanyagmentes július kezdeményezés 2011-ben indult útjára Ausztráliából. Mára egy igazi, nemzetközi összefogássá nőtte ki magát! Most elmondjuk, miért annyira fontos és Te hogyan csatlakozhatsz hozzá – nemcsak júliusban, de az év minden napján!

Tudtad, hogy évente körülbelül 10 millió tonna szemét kerül az óceánokba? Ennek 80%-a pedig a szárazföldről mosódik a vizekbe! Ennek a mennyiségben közel a háromnegyede műanyag hulladék. Jelenleg több, mint 150 millió (igen, százötven millió) tonna műanyag hulladék úszik az óceánjainkban. Az ENSZ szerint 2050-re már több műanyag, mint hal lesz ezekben a vizekben.

A műanyag nagyjából 450 év alatt bomlik le. Ennek a folyamatnak a során keletkező apró mikroműanyagok pedig bekerülnek a táplálékláncba is. Erről még bővebben az óceánok világnapjáról szóló blogbejegyzésünkben írtunk.

Hogyan segíthetsz háztartásodban és a mindennapi életben annak érdekében, hogy kevesebb műanyag kerüljön felhasználásra, majd kidobásra?

Ezeket a tippeket nemcsak júliusban, de az év minden napján alkalmazhatod!

Ne vásárolj egyszer használatos termékeket

Csábító az olcsó műanyag borotvát leemelni a drogéria polcáról. De ma már több alternatívát is választhatsz, ilyenek a cserélhető pengés, vagy elektromos borotvák. A konyhában kerüld a hagyományos szívószálakat és inkább válassz helyette fém szívószálat! Gondold át, milyen egyszer használatos termékeket használsz és keress helyettük tartósabb alternatívát!

Kerüld a műanyag evőeszközöket és poharakat

Legyen nálad inkább egy hordozható termosz, kulacs, vagy üveg, ami egész nap veled lehet és kényelmes belőle inni – ráadásul újratölthető. Vidd magaddal fém evőeszközeid vászon szalvétába csomagolva és utasítsd vissza a gyorséttermek által kínált műanyag alternatívát.

Mindig legyen nálad vászontáska, gyümölcsháló

Vászontáska vagy vászonzsák, bárhogy is hívod, az a lényeg, hogy ne felejtsd otthon! Érdemes tartani egyet a kocsiban, vagy a táskádban, ráadásul összehajtva kis helyen is elfér. Bármikor jól jöhet, ha be kell ugrani a boltba! A zöldségeket és gyümölcsöket is felesleges műanyag zacskóba szedni, hiszen van már ami megvédi őket a környezeti hatásoktól: a héjuk! Az apróbb zöldségeket, gyümölcsöket (pl. paradicsom, vagy krumpli) pedig szedd inkább zöldséges hálóba, ami ráadásul tartósabb is és kényelmesebb cipelni.

Próbálj ki egy csomagolásmentes boltot

A műanyagmentes július remek alkalom arra, hogy ellátogass egy csomagolásmentes élelmiszer boltba.

Figyelj a csomagolásra

A műanyag csomagolású kozmetikumok helyett válassz inkább üvegbe zárt, vagy egyéb innovatív módon csomagolt terméket. A Ben&Anna márka kiemelkedő ezen a területen.

Dekorálj műanyagmentesen

Még mindig műanyag lufi a fő dekoráció a gyerek születésnapi zsúrján? Sajnos rendkívül környezetszennyezők, főleg a héliummal töltött, ballagáson, esküvőkön vagy egyéb rendezvényeken szabadjára engedett lufik. Ezek nemcsak, hogy a környezetet szennyezik, de hatalmas veszélyt jelentenek az élővilágra is! Azokra a madarakra, akik beleakadnak az elengedett léggömbökbe és zsinórokba, általában hosszú, fájdalmas haláltusa vár. Dekorálj inkább többször használatos lampionokkal, pomponokkal, girlandokkal. Ballagás alkalmából pedig egyre nagyobb divat például a faültetés!

Környezetbarát teázás

Te is minden nap megiszol egy csészével a kedvenc teádból? Meglepő ugyan, de sajnos rengeteg márka műanyagot is felhasznál a teafilterekhez. A szálas tea jó megoldás lehet, ha szeretnéd elkerülni a teafiltereket!

Műanyagmentes állattartás

Különösen a kutyatartás műanyagmentessé tétele igen nagy kihívásokat rejt magában. Otthon a kertben műanyagzacskó nélkül is össze tudjuk szedni a kutyakakit egy erre kijelölt lapát és seprű segítségével. Ugyanakkor séta közben ez a feladat már sokkal nehezebb. Szerencsére választhatsz már lebomló műanyagból készült zacskókat is, így van megoldás!

Gyűjtsd a szemetet szelektíven

Lehet, hogy te készen állsz a változtatásra, de a környezeted még nem. Ha elkerülhetetlen a műanyag vásárlása, akkor már csak egyet tehetsz: gyűjts szelektíven!

Vásárolj tudatosan

Minőségben és mennyiségben is törekedhetsz a tudatosságra, bármely fogyasztási cikkel kapcsolatban. Mielőtt megveszel egy ruhadarabot, ami hirtelen megtetszik, gondold át: mennyit fogod hordani? Van már hasonlód? Mi mindenhez fogod tudni felvenni? Akár egy kapszula gardrób kialakításán is érdemes elgondolkodnod, amit hosszútávon a pénztárcád is meg fog hálálni!

Ha kozmetikumokról van szó, válassz olyan márkát, ami nemcsak elvesz, de vissza is ad a természetnek! Bár sokszor a tárolhatóság, szállíthatóság is szerepet játszik a csomagolások kialakításánál (erről itt írtunk bővebben), de egy olyan márka választása, amely hitelesen és valósan támogat környezetvédő szervezeteket sokat számít a mindennapok során! Ilyen márka a már említett Ben&Anna, a Weleda (mely már több, mint 100 éve termeli biodinamikus módon termékei összetevőit) és az etikus beszerzési láncra törekedő Yogi Tea® is.

Tanulj és add tovább a tudásod

Ha már idáig elolvastad ezt a cikket, azt jelenti, hogy igazán érdekel a műanyagmentes július és akár a műanyagmentes életmód! Tanulj erről még többet, a tudásod pedig add tovább barátaidnak, családodnak és akár kollégáidnak is.

Egyszerre egy lépés

Állj meg egy pillanatra és gondold át, mi az, amit akár azonnal be tudsz vezetni a mindennapjaidba és mi az, ami hosszabb távú változás és nagyobb tervezést, esetleg befektetést is igényel. Már egy kisebb döntéssel is teszel a környezetedért és példát mutathatsz másoknak.

Ha még többet szeretnél megtudni a fenntarthatóságról, olvasd el erről szóló cikkeinket!