Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Fenntarthatóság

A megújuló erőforrások hibája

Környezetvédelem
Szűrés törlése
2022.06.21 09:29
A megújuló erőforrások hibája

Sokat hallunk a környezetvédelmi problémákról. Nem kell igazán elmélyedni a témában ahhoz, hogy megtudjuk, az egyik legnagyobb problémát a szén-dioxid kibocsátás jelenti. Az egyik legjobb megoldás a megújuló energiaforrások elterjedése lenne, de miért is nehéz átállni rájuk?

A környezetvédelem és az azzal foglalkozó tudományok (például a környezetgazdaságtan) folyamatosan kutatják a klímaváltozást, az okokat, a következményeket és a megoldási lehetőségeket. Bizonyára már Te is hallottál a megújuló energiaforrásokról, mint a vízenergia, napenergia vagy szélenergia. Laikusként azonnal eszünkbe juthat a kérdés, hogy miért nem használ már minden állam és minden vállalat ilyen energiaforrást, hogy fedezze a népességének vagy a termékei előállításához szükséges energiát anélkül, hogy tovább terhelné a környezetet.

Azonban sajnos ez nem ilyen egyszerű.

Ugyan a megújuló erőforrásokban rejlő elméleti potenciál hatalmas, még is a világ energiafogyasztásának csupán kb. a 20%-át teszi ki a megújuló energiatermelés. Sajnos több tényező is akadályozza a teljes vagy nagymértékű energiahordozó-váltást.

Alapvetően már csak a teljes átállás is egy hosszan elhúzódó, több évtizedes folyamat lenne. Azonban ami ennél is nagyobb akadályt jelenti, azok a fizikai korlátok.

Körülbelül 3 terawatt szélenergiához (a világ energiafogyasztása kb. 15 terawatt évente) nagyjából 1 millió darab korszerű turbinára lenne szükség. Ehhez a szárazföld 6%-a tudna elegendő helyet biztosítani.

Ahhoz, hogy 2050-re 10 tW napenergiával lehessen ellátni az otthonokat, ahhoz mindennap legalább 1 millió háztetőt kellene napelemmel beborítani. A naperőműveknek pedig olyan hatalmas területigénye van, hogy lényegében csak sivatagban lenne érdemes felépíteni őket. Onnan azonban a termelt villamosenergia szállítása megoldhatatlan a világ többi részére.

A geotermikus energia egyik legnagyobb problémája, hogy a hőforrás teljesítménye csupán század része egy olajkúténak, ráadásul csak 5 évig használható.

Környezetünk megóvásáért már egyéni szinten is rengeteget tehetünk. Igyekezzünk mindig tudatosan vásárolni és olyan márkákat, termékeket választani, akik gondoskodnak saját ökológiai lábnyomuk csökkentéséről!