Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Blog

Hogyan szabaduljunk meg a fejtetűtől?

Hajápolás
Szűrés törlése
2023.05.10 15:26
Hogyan szabaduljunk meg a fejtetűtől?

Eloszlatunk egy-két tévhitet és elmondjuk, hogyan szabadulhatsz meg gyorsan a fejtetűtől.

Tévhit, hogy a fejtetű csak a szegénységben élőket vagy a piszkos, elhanyagolt hajat érinti! Ez a parazitafertőzés kortól, nemtől és higiéniai környezettől függetlenül, bárkivel előfordulhat! Sőt, mivel általában otthon oldjuk meg a kezelést, nem fordulunk vele orvoshoz, ezért nincs is pontos adatunk arról, hogy hány millió családot érint ez a probléma világszerte.

A fejtetű kizárólag az embert támadja meg, a fejbőrön telepszik meg és ott vérrel táplálkozik. Gazdatest nélkül 2 napon belül elpusztul. Más tetűfajták más gerinceseken is élősködhetnek, többek között ezért is nagyon fontos, hogy ha állatot tartunk, gondoskodjunk a paraziták elleni védekezésről!

Hogyan ismerheted fel a fejtetű fertőzést?

Az élősködőket elég nehéz észrevenni: hosszúkás, lapos testű, alig szezámmag nagyságú rovarok. Három pár lába ollószerű képződményben végződik, amivel a hajszálakon kapaszkodik. Színe barnás-vöröses, fényes, átlátszó, így sötét hajban még könnyebben elbújnak. A közhiedelemmel ellentétben nem tud ugrani (sem repülni), de könnyen átmászhat egyik emberről a másikra.

A legveszélyeztetettebb csoport az óvodás, kisiskolás gyerekek, akik egymáshoz közel, fejüket összedugva cseverésznek, játszanak, esetleg hajcsatot, vagy fésűt cserélnek. Mivel rövid ideig a tárgyakon is túlél a tetű, ezért kevesebb eséllyel, de lehetséges a közösen használt tárgyakkal is átvinni a fertőzést.

Hogyan zajlik egy fejtetű-fertőzés?

Fertőződés esetén a nőstény tetvek naponta általában 3-10 petét raknak le. Ezek a fehér, világossárga vagy szürkés színű serkék, melyeket a fejbőrtől fél-1 cm távolságra, a hajszálakra tapasztanak. A leggyakrabban ezáltal ismerhetjük fel a fertőzést, még a korai szakaszban, ugyanis a sokkal könnyebb észrevenni, mint a nimfa vagy kifejlett állapotban lévő élősködőket. A serkét szabad kézzel nagyon nehéz eltávolítani, mivel cementszerű anyaggal ragasztja hozzá a tetű a hajszálakhoz. Így tudjuk a korpától megkülönböztetni, a korpát könnyen le tudjuk seperni.

A serkék általában 10 nap alatt kikelnek, majd újabb 10 nap után érik el a szaporodóképes felnőttkort.

Plusz egy tévhit: a fertőzöttségre eleinte nem utal viszketés, ez általában csak a fertőződést követő 2-6 hétben alakul ki! Ha visszatérő fertőződéssel van dolgunk, akkor a viszketés is gyorsabban megjelenhet.

Ezt egyébként nem a tetvek „mászkálása” váltja ki, hanem a vérszívással járó csípésre adott allergiás reakció.

Öröm az ürömben, hogy a fejtetvesség alapvetően nem jár más betegséggel. Azonban, a viszketés miatt sebesre vakart bőr lehet bakteriális fertőzés melegágya!

Hogyan védekezzünk tetű ellen?

Rendszeres ellenőrzéssel: a tetvességre sajnos nehéz felkészülni, a legjobb, amit tehetünk, az odafigyelés! Ellenőrizzük rendszeresen a gyermek fejbőrét, kifejezetten a fülek mögött és a tarkón, mivel a kifejlett élősködők a sötét helyeket kedvelik! (Ez ne tévesszen meg senkit: szőke hajjal sem vagyunk immunisak rájuk!)

Hogyan kezeljük a tetvességet?

A jó hír, hogy ma már hatásosan meg tudunk szabadulni ezektől az élősködőktől, a rossz hír azonban, hogy aprólékos munka és nagy odafigyelés kell hozzá! Továbbá nagyon fontos, hogy minden egy háztartásban élőt kezeljünk még akkor is, ha csak gyermekünk hajában fedeztünk fel serkéket!

A tetveket eltávolíthatjuk mechanikai módszerrel, tetűfésű segítségével (aminak nagyon sűrű a fogazata) le tudjuk húzni a hajról a tetveket és a serkéket is!

A kémiai kezelés során sampont vagy egyéb készítményt (pl. hajszesz vagy lotion) használunk. Ezeknél a készítményeknél szigorúan be kell tartani a használati útmutatót! Ezek a készítmények károsítják a rovarok idegrendszerét és a tetű fulladását okozzák.

A fizikai tetűírtó szerek szintén hatékonyak lehetnek, ásványi olajjal, viasszal blokkolják a tetvek légzőrendszerét, így azok megfulladnak és kiszáradnak. Ezekkel a készítményekkel szemben ráadásul nem alakul ki rezisztencia.

Léteznek házi praktikák is: például majonézes-ecetes pakolás, ami szintén megfullasztja az állatokat, de sokan sikerrel számolnak be teafa illóolajos és nim olajos kezelésről is. Bár tudományos bizonyíték utóbbi illó- és esszenciális olajos kezelésekre nincsen, de kiegészítésképp támogathatják a tetű elleni hadjáratot. Arra figyeljünk, ha tiszta olajat használunk közvetlen a fejbőrre, az allergiás reakciót válthat ki!

A legjobb eredmény egyértelműen akkor érhető el, ha a különböző módszereket kombináljuk!

A LiceOut Fejtetű elleni ápolási csomag komplex megoldást nyújt:

  • A sampon kedvezőtlen környezetet teremt a tetvek elszaporodásához. Egy flakon kb. 10 kezeléshez elég, a haj hosszától függően.
  • A lotion szilikont, nimet, ylang-ylangot, kókuszdió és eukaliptusz esszencionális olajakat tartalmaz, mely javítja a haj fésülhetőségét és megkönnyíti a serkék mechanikus eltávolítását.
  • A tetű-eltávolító fésűvel pedig alaposan átfésülhetjük a hajat és eltávolíthatjuk a serkéket.

A legaprólékosabb odafigyelés mellett is érdemes a kezelést pár nap múlva megismételni, hiszen csak egy életben maradt serke elindíthatja az újra fertőződést! Sok türelem és kitartás kell hozzá, hogy minden tincset átfésüljünk, főleg, ha hosszabb hajról van szó.

A haj és fejtető kezelése mellett szükség lesz egy alapos takarításra is: mossuk ki az ágyneműt, a ruhákat, ha lehet a játékokat, fésűket, mindent, amivel csak érintkezhettünk mi vagy gyermekünk! Amit csak lehet 60°C-ra dobjunk be a mosógépbe! Fertőtlenítő szert is használjunk és amit nem tudunk kimosni, egy légmentesen lezárt zacskóba rakva tegyük félre pár napra. Vízbe is áztathatjuk a dolgainkat, de vigyázzunk, mert akár 6 órán keresztül életben maradhatnak a rovarok a vízben!

Ne feledd: odafigyeléssel, rendszeres ellenőrzéssel idejében elkaphatod a tetűfertőzést! Legyél felelősségteljes és ha felfedezted a bajt mindenképp tájékoztasd az iskolát, óvodát, hogy el tudják végezni a szükséges ellenőrzést mindenkin.