Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Blog

Hogyan alakult ki a Valantin-nap?

2023.01.31 11:32
Hogyan alakult ki a Valantin-nap?

A Valentin-nap, más néven Szent Bálint-nap egy olyan „ünnep”, amikor a szerelmesek üdvözletekkel és ajándékokkal fejezik ki egymás iránt érzett szeretetüket.

Római gyökerek

A hasonlóságok miatt feltételezhetjük, hogy az ünnep eredete a február közepén tartott római Lupercalia ünnepre vezethető vissza. A tavasz eljövetelét ünneplő fesztiválon termékenységi rítusokat is tartottak. Az 5. század végén I. Geláz pápa betiltotta a Lupercalia ünneplését és úgy tartják, hogy a Szent Valentin-nappal helyettesítette azt, de az ünnep valódi eredete igencsak homályos. A Valentin-napot csak körülbelül a 14. században kezdték el a romantika napjaként ünnepelni.

Keresztény történetek

Bár több Valentin nevű keresztény mártír is létezett, a nap valószínűleg egy papról kapta a nevét, aki i. sz. 270 körül II. Claudius Gothicus római császár ítélt halálra. A legenda szerint a pap egy levelet írt alá - "a te Valentinodtól" -, börtönőre lányának, akivel összebarátkozott, és akit egyes beszámolók szerint meggyógyított vakságából. Más beszámolók szerint terni Szent Bálint püspök volt az, akiről az ünnepet elnevezték, bár lehetséges, hogy a két szent valójában egy személy volt. Egy másik elterjedt legenda szerint Szent Bálint szembeszegült a császár parancsával, és titokban adott össze párokat. A legtöbb eredettörténetben közös, hogy a szerelmemmel és szeretettel hozható összefüggésbe.

Valentin-napi szimbólumok

A ma is ismert Valentin-napi üzenetek az 1500-as években jelentek meg, és az 1700-as évek végére már kereskedelmi forgalomba kerültek a jól ismert nyomtatott üdvözlőkártyák. Az Egyesült Államokban az első  Valentin-napi kártyákat az 1800-as évek közepén nyomtatták. Szimbólumai közé tartozik Ámor (vagy Cupido), a szerelem római istene, szívecskék és természetesen a virágok. Mivel úgy gondolták, hogy február közepén kezdődik a madarak párzási időszaka, a madarak is szimbólumává váltak. A hagyományos ajándékok közé tartoznak az édességek és a virágok, különösen a vörös rózsák, amelyek a szépség és a szerelem jelképei.

Nem csak amerikai hagyomány

A nap népszerű az Egyesült Államokban, valamint Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában, és más országokban is ünneplik, például Argentínában, Franciaországban, Mexikóban és Dél-Koreában. A Fülöp-szigeteken ez a leggyakoribb házassági évforduló, és nem ritka, hogy ezen a napon több száz pár tömeges esküvője van. Az ünnep a rokonok és barátok közötti szeretetnyilvánításokra is kiterjedt. Sok iskolás gyerek ezen a napon Valentin-lapot cserél egymással.

Mit adj Valentin-napra?

Készülj olyan páros ajánlatokra február 14. alkalmából, amik nemcsak párodnak, de neked is szólnak! Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat: