Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Fenntarthatóság

Biodiverzitás

Környezetvédelem
Szűrés törlése
2022.04.04 13:47
Biodiverzitás

Felbecsülhetetlen érték, még is olyan kevesen tudnak róla. De mi is az a biodiverzitás, más néven biológiai sokféleség?

A biológiai diverzitás (biodiverzitás) kifejezést a földi élet sokféleségének leírására használjuk. Miután világgazdaságunk jelentős része biológiai termékeken alapul, így a biológiai sokszínűség elengedhetetlen az emberiség életében.

A sokféleség csökkenése az egész élővilágot érinti. A természeti területek szántófölddé vagy lakott területté alakítása az élőhelyek megsemmisítését jelenti. Például a pálmaolaj előállítása, mely a leggyakrabban fogyasztott olajféle világszerte, óriási környezetkárosítással jár. Az esőerdő-irtás fő oka a pálmaolaj ültetvények terjeszkedése. Az esőerdők pusztulása pedig jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez. Sajátos élőviláguk eltűnésével olyan veszélyeztetett állatfajokat sodornak a kihalás szélére, mint a tigris vagy az orángután. Az esőerdő-irtás ráadásul óriási füstkibocsátással jár, már az első pillanattól szennyezve a levegőt.

A biodiverzitást továbbá veszélyezteti az éghajlatváltozás, az invazív fajok betelepítése és a túlzásba vitt vadászat, halászat.

Miért annyira fontos a biodiverzitás?

Az ember ugyanúgy elszenvedi a sokféleség csökkenését, mint bármely más növény vagy állatfaj. Például egy rovarfaj kipusztulásának súlyos következményei lehetnek. Mivel a rovarok felelősek a növények beporzásáért és szerepük van a kártevők kordában tartásában is, eltűnésük súlyos következményeket okozhat.

A korallzátonyok eltűnésével a partszakaszokat nagyobb eséllyel veszélyeztetik a hurrikánok, ciklonok és cunamik.

A túlhalászat miatt halfajok pusztulhatnak ki, mely teljesen felboríthatja az óceánok biológiai egyensúlyát. Az óceánok az egész bolygó éghajlatára hatással vannak, így ennek az egyensúlynak a megőrzése az emberiség érdeke.

Mit tehetsz te a biodiverzitás megőrzéséért?

Válassz fenntartható termékeket, melyek ellenőrzött forrásból származnak.

Figyelj az összetevőkre! Rengeteg népszerű márka terméke pálmaolaj felhasználásával készült. Pálmaolaj mentes termékek választásával már te is tehetsz a biológiai sokszínűség megóvásáért.

 

 

Forrás 1, Forrás 2, Forrás 3