Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Étrend

Farsangi fánk recept YOGI TEA® csokis mousse-szal!

Recept
Szűrés törlése
2023.02.10 10:24
Farsangi fánk recept YOGI TEA® csokis mousse-szal!

Ezt a vegetáriánus fánkot csokis mousse-szal nemcsak a farsangi időszakban, hanem az év bármely napján elkészítheted!

Mikor van farsang?

A farsangi időszak kezdő dátuma mindig állandó, január 6., Vízkereszt napja. Időtartama azonban változó, hiszen a mozgó hamvazószerdával zárul. 2023-ban egyébként ez február 23-ra esik.

Ilyenkor megünnepeljük a tél végét és a tavasz kezdetét, mely már az ókorban is a termékenység és bőség időszakát jelentette. A hagyományok sokat változtak az évszázadok alatt, amíg a kereszténység átformálta és más ideológiával megtámogatva újra elterjedtek az álarcosbálok és farsangi vagy karneváli hagyományok.

Ami nem maradhat ki: a farsangi fánk.

Próbáld ki te is ezt a nagyszerű, vegetáriánus alternatívát! Természetesen hagyományosan lekvárral is nagyon finom, de ha valami különlegesre vágysz, akkor idén tálald csokis mousse-szal a fánkokat, aminek elkészítéséhez a YOGI TEA® Csokoládés bio tea lesz a segítségedre!

Fánk recept

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg margarin
  • 1,5 dl rizsital
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 0,1 dl sütőrum (opcionális)
  • 5 dl napraforgó olaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítés

  1. A liszthez keverjük a sót és a vaníliás cukrot.
  2. A rizsitalt langyosra melegítjük, kevés cukrot belekeverünk és belemorzsoljuk az élesztőt.
  3. A margarint megolvasztjuk, de csak addig, ameddig langyos marad.
  4. A lisztbe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt, a langyos margarint, a sütőrumot.
  5. Jól eldolgozzuk a tésztát és meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük egy fél órát.
  6. Ekkor lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és nagy pogácsaszaggatóval (vagy egy pohárral) kiszaggatjuk a fánkokat.
  7. Lekenjük őket vékonyan olajjal, és nagyjából 30 percig kelesztjük.
  8. Olajat melegítünk, annyit, hogy a fánkok sütés közben lebegjenek benne, így lesznek szalagosak. Ha elég meleg az olaj, akkor mehetnek bele a fánkok, hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk a közepükbe, és ezzel a mélyedéssel lefelé tesszük bele őket először. Fedővel letakarva sütjük, amíg megbarnulnak. Ekkor átfordítjuk és fedő nélkül ezt az oldalukat is aranybarnára sütjük.
  9. Törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Csokis mousse recept

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsd forráspontig az aquafabát és áztasd benne a teafiltereket 5 percig. Majd vedd ki a filtereket és hagy teljesen visszahűlni a csicseriborsó levét, mielőtt visszateszed a hűtőbe.
  2. Elektromos habverő segítségével verd kemyén habbá az aquafabát, mint a hagyományos tojásfehérjét, a xantángumival. (Kb. 5-10 perc.)
  3. Vízgőz felett olvaszd fel a csokoládét és hagyd kicsit visszahűlni. Óvatosan forgasd össze az olvasztott csokit a habbal. A mousse-t tálalásig tedd vissza a hűtőbe!

Tálaláskor egy kanál vagy habkinyomó zsák segítségével adagold a mousse-t a fánkok mélyedésébe!

Jó étvágyat!

Fánk recept forrása