Farsangi fánk recept YOGI TEA® csokis mousse-szal!
Ezt a vegetáriánus fánkot csokis mousse-szal nemcsak a farsangi időszakban, hanem az év bármely napján elkészítheted!
Mikor van farsang?
A farsangi időszak kezdő dátuma mindig állandó, január 6., Vízkereszt napja. Időtartama azonban változó, hiszen a mozgó hamvazószerdával zárul. 2023-ban egyébként ez február 23-ra esik.
Ilyenkor megünnepeljük a tél végét és a tavasz kezdetét, mely már az ókorban is a termékenység és bőség időszakát jelentette. A hagyományok sokat változtak az évszázadok alatt, amíg a kereszténység átformálta és más ideológiával megtámogatva újra elterjedtek az álarcosbálok és farsangi vagy karneváli hagyományok.
Ami nem maradhat ki: a farsangi fánk.
Próbáld ki te is ezt a nagyszerű, vegetáriánus alternatívát! Természetesen hagyományosan lekvárral is nagyon finom, de ha valami különlegesre vágysz, akkor idén tálald csokis mousse-szal a fánkokat, aminek elkészítéséhez a YOGI TEA® Csokoládés bio tea lesz a segítségedre!
Fánk recept
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg margarin
- 1,5 dl rizsital
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 0,1 dl sütőrum (opcionális)
- 5 dl napraforgó olaj
- 5 dkg porcukor
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés
- A liszthez keverjük a sót és a vaníliás cukrot.
- A rizsitalt langyosra melegítjük, kevés cukrot belekeverünk és belemorzsoljuk az élesztőt.
- A margarint megolvasztjuk, de csak addig, ameddig langyos marad.
- A lisztbe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfuttatott élesztőt, a langyos margarint, a sütőrumot.
- Jól eldolgozzuk a tésztát és meleg helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük egy fél órát.
- Ekkor lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és nagy pogácsaszaggatóval (vagy egy pohárral) kiszaggatjuk a fánkokat.
- Lekenjük őket vékonyan olajjal, és nagyjából 30 percig kelesztjük.
- Olajat melegítünk, annyit, hogy a fánkok sütés közben lebegjenek benne, így lesznek szalagosak. Ha elég meleg az olaj, akkor mehetnek bele a fánkok, hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk a közepükbe, és ezzel a mélyedéssel lefelé tesszük bele őket először. Fedővel letakarva sütjük, amíg megbarnulnak. Ekkor átfordítjuk és fedő nélkül ezt az oldalukat is aranybarnára sütjük.
- Törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Csokis mousse recept
Hozzávalók
- 250 ml aquafaba (csicseriborsó konzerv leve)
- 2 filter YOGI TEA® Csokoládés bio tea
- 1 teáskanál xantángumi
- 125 g vegán étcsokoládé
Elkészítés
- Melegítsd forráspontig az aquafabát és áztasd benne a teafiltereket 5 percig. Majd vedd ki a filtereket és hagy teljesen visszahűlni a csicseriborsó levét, mielőtt visszateszed a hűtőbe.
- Elektromos habverő segítségével verd kemyén habbá az aquafabát, mint a hagyományos tojásfehérjét, a xantángumival. (Kb. 5-10 perc.)
- Vízgőz felett olvaszd fel a csokoládét és hagyd kicsit visszahűlni. Óvatosan forgasd össze az olvasztott csokit a habbal. A mousse-t tálalásig tedd vissza a hűtőbe!
Tálaláskor egy kanál vagy habkinyomó zsák segítségével adagold a mousse-t a fánkok mélyedésébe!
Jó étvágyat!