Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Blog

Így ápold a száraz ajkaid!

Bőrápolás
Arcápolás
Szűrés törlése
2023.01.23 08:00
Így ápold a száraz ajkaid!

Te is száraz, akár repedezett ajkakkal küszködsz? Adunk pár tippet, mi állhat a háttérben és hogyan ápolhatod őket!

Miért száraz az ajkam?

Ajkaink bőre vékonyabb és ezáltal érzékenyebb is a környezeti hatásokra. Nincsenek benne verejték vagy faggyúmirigyek, amik egyébként a testünk többi részén a védelmet nyújtó olajok előállításáért felelnek. Így tehát az ajkakat semmi sem segíti a nedvességszint megtartásában vagy szabályozásában.

Ahogy vannak száraz bőrtípusú emberek, úgy vannak olyanok, akik hajlamosak a szárazabb ajkakra. Nyáron a napsütés, majd a légkondicionált, száraz levegőjű helyiségek száríthatják a szánkat. Télen pedig a hideg, a szél, fűtés okozta alacsony páratartalom ellen kell védekeznünk.

Ahogy érezzük, hogy bőrünk szárazabb a szokásosnál, kellemetlenül húzódik, a gyors megkönnyebbülésért sokan hajlamosak nyalogatni ajkaikat. A nyál azonban olyan enzimeket tartalmaz, amik a nedvességvesztést elősegítik, így csak felgyorsítják a folyamatot.

Ha túl forró vízzel mosol arcot, az sem ajkaidnak, sem arcbőrödnek nem fog jót tenni. Száradás során a meleg kivonja a bőrből a természetes olajokat, így cserepessé válhat, bőröd pedig vízhiányos tüneteket mutathat. Mindig kézmeleg, langyos vizet használj arcmosáshoz!

Mit tegyek, ha kiszáradtak az ajkaim?

Ha megtörtént a baj és cserepesedik az érzékeny, vékony bőr, akkor muszáj a lehető leghamarabb cselekedni! Először is az elhalt hámsejteket érdemes óvatosan leradírozni. Ehhez használhatsz egy nagyon puha fogkefét vagy egy egyszerű, házi ajakradír receptet. A lényeg, hogy nagyon óvatosan, gyengéden próbáld eltávolítani az elváló bőrt!

Utána hidratálj! Használj tápláló ajakvajat vagy ajakbalzsamot, ami kíméletesen segít helyreállítani ajkaid nedvességtartalmát és védelmet nyújtani a további kiszáradástól és a környezeti hatásoktól. Választhatsz stiftes vagy tubusos kozmetikumot is.

Az alábbi összetevőket különösen ajánljuk az ajakápoló készítményekben:

  • Búzacsíraolaj: E-vitaminban gazdag, segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát
  • Kakaóvaj: lágyítja, puhítja, hidratálja a bőrt
  • Kokumvaj: ápol és puhít
  • Ricinusolaj: enyhíti a száraz ajkak miatti kellemetlen érzést

A külső ápolás mellett a belső támogatás is nagyon fontos.

Fogyassz elegendő vizet!

Ahogy nyáron, úgy télen is ugyanolyan fontos legalább 2-3 liter vizet elfogyasztani egy nap. A dehidratáltságnak számos negatív élettani hatása van, ezek közé tartozhat a száj kiszáradása is.

Pótold a vitaminokat

A megfelelő vitamin és ásványi anyagok fogyasztása hatással van a bőrsejtek regenerálódási folyamataira.

Ahogy mindig: megelőzés!

Sokkal egyszerűbb védelmet nyújtani ajkaidnak, mint visszaállítani a bőr természetes egyensúlyát egy kellemetlenül kiszáradt állapotból. Ne csak akkor használj ajakbalzsamot, amikor már megtörtént a baj! Inkább mindig legyen nálad és naponta 2-3 alkalommal nyugodtan használd!

Ha sminkelsz, kifejezetten, ha ajkaid is kifested akkor fordíts kellő figyelmet az alapos tisztításra és a smink eltávolítása után mindenképp hidratálj!

Kedvenc ajakápolóink: