Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Blog

A göndör haj ápolása I.: Hajtípus és porozitás

Hajápolás
Szűrés törlése
2022.10.24 07:00
A göndör haj ápolása I.: Hajtípus és porozitás

Göndör hajjal büszkélkedhetsz? Te már ismered a Curly Girl módszert? Kétrészes cikksorozatunkban megmutatjuk az alapokat!

Mi is az a CGM?

A CGM nem más, mint a Curly Girl Method, szó szerinti fordításban „göndör lány módszer”. Ez a hajápolási technika Lorraine Massey fodrász nevéhez fűződik. Első könyve (Curly Girl: More The Just Hair – It’s an Attitude) 2001-ben jelent meg, melyben göndör hajról ír. 2010-ben jelent meg második, a göndör haj ápolásáról szóló könyve (Curly Girld: The handbook), mely már egy igazi kézikönyv minden „curly girl”-nek.

A módszer azóta rendkívüli népszerűségnek örvend és már Magyarországon is egyre többen fedezik fel, mennyire jó hatással is van a göndör hajkoronára. A CGM követőknek első körben meg kell ismerniük saját hajukat: vékonyszálú vagy vastagszálú? Száraz? Magas vagy alacsony porozitású?

Többek között van két nagyon fontos kategória, amik meghatározzák a használandó termékeket a hajápolási rutinban. Ami azonban alapvető a göndör haj ápolásához a szulfátos, szilikonos hajápoló termékek elhagyása, a magas hőmérsékleten való formázás kerülése, a száraz haj kifésülésének és a frottírtörölköző használatának kizárása.

A göndör hajnak általában sok nedvességre és gondos ápolásra van szüksége, azonban az igazi eredmények nem azonnal fognak látszódni. A CGM-hez sokszor kitartásra és elköteleződésre van szükség – de győzzük kivárni a végeredményt, nem fogjuk megbánni!

Ha kész vagy letenni a hajvasalót akár örökre, akkor olvass tovább!

Ezzel kezdd – hajtípus megállapítása

A naturallycurly.com közössége fog segíteni eligazodni a hajtípus megállapításában! Ők hozták létre azt az osztályozási rendszert, ami alapján megfelelően ápolhatod hajad. Az osztályok meghatározására számokat és betűket használnak. A betűk a hullámok átmérőjét jelentik (A – széles, C – kisebb átmérő, göndörebb). Az 1-es típus a teljesen egyenes haj, így vegyük sorra a továbbiakat!

A hullámos hajtípusok

  • 2A: szinte alig hullámos, könnyen egyenesre formázható
  • 2B: hangsúlyosabb hullámok a haj hosszán
  • 2C: már a hajtőtől S alakot formáló hullámok

A göndör hajtípusok

  • 3A: lazább, göndör tincsek
  • 3B: kisebb átmérőjű csigák
  • 3C: tömör göndör tincsek, már az afrohoz hasonlít

Az afro hajra jellemző 4-es hajtípusok

  • 4A: szoros, apró csigák
  • 4B: Z alakot formázó tincsek
  • 4C: nehezen tincsekbe rendezhető, száraz göndör típus

Itt folytasd – a porozitás megállapítása

Miután sikerült saját hajad besorolni valamelyik típusba, akkor érdemes a porozitását is meghatározni, hiszen ez alapján fogod tudni eldönteni, hogy pl. milyen gyakran van szüksége proiteinre a hajadnak.

Mi is az a porozitás?

A porozitás a haj azon tulajdonsága, hogy mennyire képes elnyelni és megtartani a nedvességet, olajokat vagy akár a hajfestéket. Ezt a haj külső hámrétegének (kutikula) az állapota határozza meg, amely lényegében szabályozza a nedvesség és olajok távozásának mértékét és gyorsaságát. A porozitást befolyásolja a genetika, az ápolás, a hőkezelések, de a festés is!

Alacsony porozitás

Az alacsony porozitású haj taszítja a nedvességet. Ez általában jó dolog is lehet, de pl. ha festeni szeretnéd a hajad valószínűleg elsőre nem lesz olyan a végeredmény, amilyet elképzeltél. A mindennapi ápoláshoz a legjobb könnyebb, folyékonyabb termékeket választani. Érdemes protein mentes balzsamokat, pakolásokat beépíteni a hajápolási rutinba, hogy elkerüld a termék felhalmozódását a hajszálakon, ami zsíros és merev érzetet okozhat.

Normál porozitás

A legszerencsésebb, hiszen a kutikula épp annyira laza, hogy elnyeli a megfelelő mennyiségű nedvességet és ápoló összetevőket, de épp annyira zárt is, hogy ezeket meg is tartsa. Általában jól formázható, jól tartja a frizurát és könnyen festhető is. Bár valószínűleg kevesebb ápolást igényel, de néha érdemes egy mélykondicionáló pakolást, maszkot alkalmazni.

Magas porozitás

Ne aggódj, a göndör hajra bizony jellemző tud lenni a magas porozitás! Ez azt jelenti, hogy hajlamos a töredezésre, „szöszösödésre”. Kémiai kezelés, hőkezelés vagy egyéb környezeti hatásra a haj külső hámrétegében rések és lyukak keletkeznek, amelyek így túl sok nedvességet engednek be a hajszálakba. A hajmosás még jobban károsítja a magas porozitású hajat, hiszen ilyenkor még több nedvességet képes magába szívni. A legjobb barátaid a különböző kondicionálók, proteines termékek, nem kiöblítendő ápolók és hajolajok lesznek.

Hogyan döntsd el, milyen porozitású a hajad?

Vegyél néhány hajszálat, tedd őket egy tál vízbe, majd hagyd állni 5 percig. Ha a haj lebeg a víz felszínén, akkor alacsony, ha lassan süllyed, akkor normál, ha pedig gyorsan lesüllyed a tál aljára, akkor magas a porozitása.

A másik módszer, hogy megfogsz egy hajszálat és felfele csúsztatód rajta az ujjad. Ha apró dudorokat érzel rajta, akkor valószínűleg magas porozitású a hajad, ha viszont simán csúszik rajta az ujjad, akkor az alacsony, vagy a normál kategóriába tartozol.

A hajtípus és porozitás meghatározása után indulhat a göndör haj igazi ápolása! Cikksorozatunk következő részében ezzel foglalkozunk!

 

Forrásunk volt: medium.com

 

Göndör hajjal büszkélkedhetsz? Te már ismered a Curly Girl módszert? Kétrészes cikksorozatunkban megmutatjuk az alapokat!