Minden rendeléshez ajándék! | Törzsvásárlói program

Ápolás

Az izzadás és a natúr dezodorok

Egészség
Szűrés törlése
2022.07.25 15:23
Az izzadás és a natúr dezodorok

Az izzadás, az azzal járó kellemetlen testszag különösen nyáron megkeserítheti a mindennapjainkat. Nem mindegy azonban, milyen deot választunk az izzadtságszag eltüntetésére.

Miért is izzadunk?

Mi, emberek rendelkezünk egy belső hőmérséklet szabályozó rendszerrel. Testhőmérsékletünket növeljük például izomaktivitással – izzadással pedig csökkentjük. Szerveink állandó hőmérsékleten dolgoznak és a külső hőmérséklettől függetlenül működünk.

Az izzadás során a nedvesség elpárolgása a bőr felületét lehűti. Amikor izzadunk, nemcsak vizet veszítünk, de méreganyagok és anyagcseretermékek is távoznak szervezetünkből.

Tudtad, hogy a friss verejték szagtalan?

Így van! A verejték több, mint 99%-a vízből áll, ezen felül sót, elektrolitokat, zsírsavakat és kis mennyiségben fehérjét tartalmaz. A baktériumok a bőr felszínén ezeket lebontják – ez a folyamat eredményezi a jellegzetes testszagot.

Helyzetek, amikor jobban izzadunk

Sportolás

Edzés, testmozgás során az izmok aktívak, a testünk pedig hőt termel. Az izzadással elkerüljük a túlmelegedést. A sportolók általában még jobban izzadnak, mint azok, akik csak most kezdik az edzést. Ennek az az oka, hogy testük már képes jobban és gyorsabban szabályozni a hőmérsékletét, így segítve fenntartani a teljesítményt.

Stressz

Vizsga? Fontos prezentáció a munkában? Mindenkinek megvannak azok a helyzetek, amiket legszívesebben elkerülne. A kellemetlen szituációk során testünk felszabadítja az adrenalint és ösztönösen felkészít minket a menekülésre. Ugyan valójában nem futunk el, de fizikailag készen állunk rá: a szorongás okozta izzadás pedig segít lehűteni a testünket.

Nyári meleg

A működéséhez testünknek 37 Celcius fok körüli maghőmérsékletre van szüksége. Nyáron azonban, mikor a külső hőmérséklet ennél sokszor sokkal több, meg kell akadályoznunk a túlmelegedést. Sokat segít, ha légkondicionált helyiségben vagy árnyékban vészelhetjük át a forró nyári napokat. Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is, mivel a verejtékkel fontos ásványi anyagokat is veszítünk.

Menopauza

A változókor alatt nőként gyakran hőhullámokat és fokozott izzadást tapasztalhatunk. A szervezet kevesebb ösztrogént termel, ami eddig szerepet játszott a hőmérséklet szabályozásában. Relaxációs gyakorlatokkal és elegendő testmozgással sokat segíthetünk a kényelmetlenségek csökkentésében.

Szerelem

Az egyik legcsodálatosabb dolog a világon átélni a szerelmet – testünknek azonban ez általában stresszt jelent. Amikor érezzük azokat a bizonyos pillangókat a gyomrunkban, vagy hevesen dobban a szívünk, akkor általában nagyobb mennyiségű adrenalint termelünk.

Izzadásgátló vagy dezodor?

Sokszor használjuk az izzadásgátló és dezodor szavakat szinonimaként, pedig két különböző termékről van szó!

Az izzadásgátlók általában alumíniumsót tartalmaznak és ezáltal csökkenthetik az izzadást a hónaljaknál. A dezodorok ezzel ellentétben nem tartalmaznak alumíniumsót és a test természetes hőszabályozó folyamatát sem gátolják! Nem az izzadást csökkentik, ellenben elfedik a kellemetlen szagokat és felfrissítenek.

Kínálatunkban több természetes összetevőkből készült alumíniumsó-mentes dezodort találsz. A Weleda golyós dezodorok hagyják a bőrt lélegezni, gyorsan felszívódnak és nem hagynak ragacsos érzést maguk után.

Pumpás változatuk a hagyományos dezodorokat idézik, környezetbarát, hajtógáz nélkül működő üvegbe zárva. Anélkül gátolja meg a testszag kialakulását, hogy eltömítené a pórusokat. Így lehetővé teszi az üde érzetet kellemetlen szagok nélkül, és gondoskodik a bőr szabályozó funkcióinak megtartásáról.

A Ben&Anna natúr deo stiftek 100% természetes eredetű összetevőkből készült, szódabikarbóna alapú natúrkozmetikumok. Megbízható védelmet biztosít a szagokkal szemben, nem ragad és zsíros érzést sem hagy a bőrön. Tégelyes verzióban is elérhetőek, ami krémdezodor formulával könnyen használható.

Tippjeink izzadás ellen

Ha természetesen szeretnél védekezni a fokozott izzadás ellen, akkor van 1-2 tippünk:

  1. Válassz magas pamuttartalmú, vagy lenvászonból készült ruhadarabokat, kerüld a műszálas anyagokat!
  2. A legnagyobb hőségben inkább lenge pólókat, felsőket válassz, amik könnyű mozgást és kényelmet tesznek lehetővé.
  3. Legyen nálad elég folyadék napközben is!
  4. A forróságban praktikus egy testpermetet magaddal vinned: akár egy pumpás üvegbe magad is készíthetsz egy kis víz és kedvenc illóolajod keverékével.
  5. Válassz egy természetes összetevőkből készült natúr dezodort!

Ajánlataink: